Spring naar inhoud
Contact

Bewoners- en milieuorganisaties

Een biovergister, een ringweg, een windpark, gaswinning. Allemaal activiteiten met grote invloed op de omgeving. Steeds vaker bundelen omwonenden en/of milieuorganisaties hun belangen en maken zij massaal bezwaar, soms verenigd in een stichting of vereniging. Dat is bijzonder praktisch en efficiënt. Een breed gedragen collectief bezwaar maakt veel indruk en weegt voor bestuurders zwaar. De bestuursrechtadvocaten van PlasBossinade adviseren regelmatig dit soort collectieve bewoners- of belangenorganisaties. Dat doen zij niet alleen in Noord-Nederland (bijvoorbeeld over de Zuidelijke Ringweg in Groningen en aardbevingsschade), maar ook landelijk (bijvoorbeeld over een transformatorstation van Tennet in Breukelen).

Een breed gedragen collectief bezwaar maakt veel indruk en weegt voor bestuurders zwaar

Zowel op het gebied van organisatie als inhoud – vaak gaat het om ingewikkelde procedures – zijn dit bijzondere zaken. De bestuursrechtadvocaten van PlasBossinade hebben daar ervaring mee. Wij weten wat er komt kijken bij het oprichten van een stichting of vereniging (hoe moet de doelstelling precies luiden?) en beschikken over de faciliteiten om een collectief bezwaar in goede banen te leiden. Indien mogelijk zoeken wij contact met rechtsbijstandverzekeraars. Voor hen kan het aantrekkelijk zijn als één advocaat optreedt voor verzekerden van verschillende maatschappijen.

Overzicht houden

Maar niet alleen hebben wij ervaring met de logistieke kant van zo’n collectief bezwaar. Belangrijker is nog onze inhoudelijke kennis van en ervaring met complexe vergunningenprocedures. Regelmatig zijn wij betrokken bij projecten die vallen onder de Rijkscöordinatieregeling of Provinciale coördinatieregeling. Wij weten wat ons in zo’n geval te doen staat en houden het procedurele overzicht. En omdat in dit soort procedures vaak vooral de achterliggende informatie relevant is, combineren wij deze procedures met Wob-verzoeken om te achterhalen wat er nu werkelijk is besproken.

Meer weten?

Neemt u als bewoners-, belangen-, of milieuorganisatie gerust eens contact met ons op. Wij bespreken graag en vrijblijvend met u welke rol wij voor of samen met u kunnen vervullen. Als u dat wilt nemen wij een zaak volledig uit handen (en overleggen wij zo nodig met rechtsbijstandverzekeraars). Doet u liever alles zelf en heeft u alleen behoefte aan een juridisch expert die ‘over uw schouder meeleest’, dan is dat uiteraard ook mogelijk.