Spring naar inhoud
Contact

Onderneming starten

Onderneming starten? Maak gebruik van een (juridische) parachute

Juridische tips voor startups door Jesse Keekstra, Rima Jengibarjan, Romme Varkevisser en Peter Fousert

Moet je als hippe startup rekening houden met ‘Het Hele Erge’?

Het hele erge? Een fail van je startup. Als beginnend ondernemer moet je met van alles rekening houden. Je moet niet alleen anticiperen op het ten ondergaan van je contractspartijen. Ook moet je rekening houden met de situatie dat het met je eigen onderneming minder gaat.

Onderzoek leert dat maar 5 tot 10% van de (met name) techbedrijven die disruptief de markt bestormen succesvol zijn. Als de risico’s groot zijn en de kansen op succes klein, kun je erop rekenen dat ‘ons soort mensen’ (adviseurs, juristen en andere betweters) zich inspannen om de startup te wijzen op die risico’s. Saai natuurlijk en eigenlijk heb je wel wat anders aan je hoofd. Maar toch kunnen juristen soms een vangnet bieden voor de gevaren die je onderneming bedreigen en zo de gevolgen van een fail beperken. In dit online whitepaper wordt een aantal onderwerpen besproken die je als startende ondernemer van pas kunnen komen. Een soort (juridische) parachute. Best handig als het zo uitkomt.

Jesse Keekstra over rechtsvormen

Het is goed - en zelfs noodzakelijk - om in de opstartfase van jouw onderneming na te denken over de juridische consequenties van het ondernemen. Het is logisch dat de focus ligt op het ondernemen als zodanig, maar daar horen ook juridische aspecten bij. Eigenlijk moet je je als beginnend ondernemer als eerste afvragen met welke rechtsvorm je je onderneming winstgevend wil maken. Als deze belangrijke stap wordt overgeslagen, kom je mogelijk later voor negatieve verrassingen te staan die eenvoudigweg voorkomen hadden kunnen worden. In dit stuk wil ik jou, als oprichter van een startup, assisteren bij het maken van de juiste juridische keuze waar het gaat om de passende rechtsvorm voor jouw onderneming.

Lees de volledige bijdrage van Jesse Keekstra over rechtsvormen >>

Rima Jengibarjan over algemene voorwaarden en intellectueel eigendomsrecht

Je kent het wel, de kleine lettertje die meestal niemand leest… En toch gaan mensen ermee akkoord, zonder dat ze het hebben gelezen. Denk aan jouw laatste aankoop bij Bol.com. Daar heb je ook een vinkje gezet bij de vraag of je akkoord gaat met de algemene voorwaarden, omdat je anders geen bestelling kunt plaatsen. En zo gaat dat bij bijna alle webshops. Maar niet alleen bij webshops; ook bij levering van fysieke goederen of diensten kunnen algemene voorwaarden van toepassing zijn. Voor een startup is het van belang om na te denken over algemene voorwaarden, omdat je daarmee risico’s kunt dekken en heldere, praktische afspraken kunt vastleggen die zullen gelden voor de betreffende dienstverlening. Maar waar zijn ze eigenlijk goed voor en hoe moet men algemene voorwaarden van toepassing verklaren?

Lees de volledige bijdrage van Rima Jengibarjan over algemene voorwaarden en intellectueel eigendomsrecht >>

Peter Fousert over het faillissement

Zelfs als het met je eigen onderneming goed gaat kun je last krijgen van ‘omvallende’ ondernemingen, denk aan klanten of leveranciers. Hoe je je daartegen kunt wapenen is in voorgaande hoofdstukken door mijn kantoorgenoten in dit whitepaper besproken.

Voor de zekerheid ook nog even de theorie in. Het faillissementsrecht made simple.

Lees de volledige bijdrage van Peter Fousert over het faillissement >>

Romme Varkevisser over financiering en zekerheden

Idealiter dekken de baten de kosten van een onderneming en blijft er voor de ondernemer daarboven nog een marge over. De kosten lopen in de praktijk voor de baten uit, waardoor een financiering noodzakelijk wordt. Zeker bij een startup zal er daardoor de behoefte kunnen zijn aan een financiering. Bij alle vormen van financiering kan de financier een vorm van zekerheid verlangen, zodat hij (meer) zekerheid verkrijgt om de afgesproken tegenprestatie te ontvangen. Bijvoorbeeld bij het geval van een faillissement. 

Lees de volledige bijdrage van Romme Varkevisser over financiering en zekerheden >>