Spring naar inhoud

Appartement voor studerend kind kopen? Pas op voor een verhuurverbod!

Door de grote kamernood in studentensteden zijn veel ouders op zoek naar een appartement voor hun geliefde kroost. Door het beperkte aanbod is het vaak noodzakelijk om tegen andere kopers op te bieden. Na een aantal keren bot te hebben gevangen wordt vaak fors –op prijs- ingezet. In deze hectiek laat het onderzoek voorafgaand aan de aankoop nog wel eens iets te wensen over.

Appartementsrecht

Niet iedereen is bekend met de juridische structuur van een appartementsrecht. Dat is echt anders dan de (grondgebonden) woning die de meeste kopende ouders zelf hebben. Een complex wordt in appartementen gesplitst in een notariële splitsingsakte waarbij een tekening hoort. In die akte wordt een modelreglement van toepassing verklaard. Dat zijn een soort algemene splitsingsvoorwaarden die zijn opgesteld door de Koninklijke Notariële beroepsorganisatie.

VvE

Als eigenaar van een appartement(srecht) krijg je het recht om privégebruik te maken van de het appartement (met een indexnummer) dat je koopt. Daarnaast ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars. Deze VvE is de baas over alle gemeenschappelijke delen. In het modelreglement staat heel precies bepaald wie wat wel of niet mag en wie waarvoor verantwoordelijk is. Je kunt bijvoorbeeld als eigenaar niet zomaar even je kozijnen vervangen of de buitenkant schilderen. Ook als het dak lekt, zal dat via de VvE opgelost moeten worden.

Verhuur

Maar belangrijk is vooral dat je vooraf nagaat hoe het met de verhuur is geregeld. In veel splitsingsakten is een verbod opgenomen om het appartement te verhuren. Je zult dus de splitsingsakte daarvoor moeten opvragen. Maar ook het modelreglement moet daar op worden nagezocht. Om het nog ingewikkelder te maken kan het zijn dat er ook nog een huishoudelijk reglement is vastgesteld door de VvE. En in sommige gevallen is er een vergaderbesluit van de VvE dat verhuur is toegestaan.

De ervaring leert dat als je een verkopend makelaar naar deze documenten vraagt, deze vaak niet (allemaal) beschikbaar zijn. Voor wat betreft de splitsingsakte kunt u deze zelf opvragen bij het Kadaster. Ook het modelreglement is via google wel te vinden. Maar een eventueel huishoudelijk reglement is niet vrij opvraagbaar, noch eventuele vergaderbesluiten.

En wat doe je dan? Als daarin een verhuurverbod staat en de makelaar zegt “ het mag wel, want iedereen doet het”. Kun je vertrouwen op die mededeling van (de makelaar namens) de verkoper? Het antwoord is eenvoudig maar niet het antwoord dat u wilt horen, namelijk “nee”.

Bij appartementsrechten zijn de akte van splitsing en het modelreglement “heilig”. Dat geeft een eigenaar de zekerheid dat er niet aan zijn eigendomsrecht wordt getornd. U kunt dus geen genoegen nemen met de mededeling dat het wel mag. En in die zin zult u uw kind moeten teleurstellen. Of u moet de proef op de som nemen en het er op wagen. Met als gevolg dat u door de VvE wordt aangesproken op wanprestatie en het gebruik door kindlief moet worden gestaakt.

Een duivels dilemma…