Spring naar inhoud

Het levenstestament van Michael Schumacher

Sommige mensen zijn er vroeg bij. Michael Schumacher was nog maar zes jaar oud toen hij halverwege de jaren '70 zijn eerste kampioenschap won met karten. In die tijd eiste de Formule 1 nog veel slachtoffers. Maar liefst 8 coureurs kwamen dat decennium om het leven door een ongeluk tijdens een grand prix race. Bewust van dit risico, ging Michael als jonge twintiger in 1992 langs de notaris voor de ondertekening van zijn levenstestament.

Zijn vader Rolf kreeg daarbij een volledige volmacht voor het geval Michael door een ongeluk geen handtekening meer zou kunnen zetten. Schumacher won vervolgens vele prijzen, trad in het huwelijk, kreeg kinderen en werd een zeer vermogend man.

Na zijn ski-ongeluk in 2013 is de familie er goed in geslaagd om de privacy van Michael te bewaren. De volmacht aan zijn vader zal daarbij zeker een rol hebben gespeeld. Hierdoor kunnen veel zaken door zijn vader geregeld worden zonder bemoeienis van de rechter, waardoor belangrijke beslissingen buiten de openbaarheid blijven. Voor zijn echtgenote is het wel jammer dat Michael de volmacht nooit heeft aangepast. Zij zag zich na het ongeluk genoodzaakt om de rechter te vragen of ook zij Michael mag vertegenwoordigen. Voor echtgenoten geldt dat zij zonder volmacht geen handtekening voor elkaar kunnen zeten.

In de Duitstalige gebieden wordt een levenstestament ook wel een Vorsorgevollmacht genoemd. Uit voorzorg geven iedere maand tienduizend Nederlanders een notariële volmacht, meestal aan hun partner en/of kinderen. Zou Max Verstappen al een volmacht hebben gegeven aan zijn vader Jos?