Spring naar inhoud

Vallen aflossingen op hypotheekschulden onder de kosten van de huishouding?

Indien u ongehuwd samenwoont met een partner, is het verstandig om na te denken wie de kosten voor de huishouding betaalt en wat er onder de kosten van de huishouding valt. Onder de kosten van de huishouding kunnen bijvoorbeeld vallen het betalen van de boodschappen, nutsvoorzieningen en eventueel het betalen van de huur. Indien u samen een koopwoning heeft, valt daar ook de betaling van hypotheekrente onder. Als u geen nadere afspraken heeft gemaakt, vallen de aflossingen op hypotheekschulden niet onder de kosten van de huishouding.

Kosten van de huishouding betalen naar evenredigheid

De kosten van de huishouding worden in principe gedragen naar evenredigheid van inkomsten: de persoon met het hoogste inkomen, betaalt het grootste gedeelte van de kosten van de huishouding. Indien één partij meer heeft betaald dan zou moeten, kan deze partij het meerdere terugvorderen. U kunt in een samenlevingsovereenkomst of in huwelijkse voorwaarden met elkaar afspreken dat deze terugbetaling bijvoorbeeld na één jaar vervalt om te voorkomen dat er oude koeien uit de sloot worden gehaald.

Andere kosten dan de kosten van de huishouding worden betaald naar rato van de eigendomsverhouding, vaak ieder voor de helft. Aflossingen op hypotheekschulden worden dus in beginsel door ieder voor de helft betaald terwijl de betaling van de hypotheekrente naar evenredigheid van inkomsten wordt betaald.

Te weinig betaald aan de aflossing

Gaat u uit elkaar, dan kan de afwikkeling voor problemen zorgen. Als er naar evenredigheid van inkomsten is betaald op de aflossing en rente zonder dat er nadere afspraken zijn gemaakt, kan dat voor de partij met het laagste inkomen nadelig zijn, zeker als er grote inkomstenverschillen zijn.

In de praktijk
In de praktijk komt het vaak voor dat er door beide partijen een bedrag op een gezamenlijke rekening gestort wordt, naar evenredigheid van inkomsten. Indien de aflossing op de hypotheekschuld door ieder voor de helft voldaan moet worden, en de inkomstenverschillen zijn groot, gaat het dus fout.

Voorbeeld 
Het uitgangspunt: u heeft geen nadere afspraken gemaakt over de aflossing op hypotheekschulden. De eigendomsverhouding in de woning is 50/50. U dient de rente naar evenredigheid te betalen en de aflossing in de verhouding 50/50.

Partij A betaalt 70% van de kosten van de huishouding en partij B betaalt 30% van de kosten van de huishouding. A en B maken het geld in die verhouding over naar de gezamenlijke rekening. De hypotheeklasten worden van deze rekening afgeschreven. Dan gaat het dus fout. Zowel A als B hadden voor de aflossing 50% moeten betalen, maar zij betalen 70% respectievelijk 30% voor de aflossing. In dit geval betaalt B dan 20% te weinig en A betaalt 20% teveel. Voor A ontstaat er een vergoedingsrecht voor 20%, B moet deze 20% aan A betalen, terwijl B ook het laagste inkomen heeft.

Het is verstandig als A en B in een samenlevingsovereenkomst met elkaar afspreken dat de aflossingen op de hypotheekschuld eveneens naar evenredigheid voldaan moeten worden en daarmee dus vallen onder de kosten van de huishouding. Dan betaalt ieder de totale hypotheeklasten voor 70% respectievelijk 30%.

Conclusie

Het is verstandig om na te denken hoe u de betaling van de (gezamenlijke) hypotheekschulden wilt regelen. Deze afspraken kunt u vastleggen in een samenlevingsovereenkomst of in huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden.

Mocht u vragen hebben of advies nodig hebben, dan staan wij graag voor u klaar.