Spring naar inhoud

Wanneer ben je een onderneming onder de staatssteunregels?

Onderneming onder staatssteunregels

Wanneer kan een entiteit als een onderneming worden beschouwd onder de staatssteunregels? Dit is een belangrijke vraag, omdat alleen ondernemingen onder deze regels kunnen vallen. In deze blog bespreken we wat de Europese wetgeving verstaat onder een onderneming, en welke criteria hierbij worden gehanteerd. Of je nu een non-profitorganisatie, overheidsinstantie of commercieel bedrijf vertegenwoordigt, het is belangrijk om te begrijpen wanneer jouw entiteit als onderneming kwalificeert en welke gevolgen dit heeft voor de toepassing van de staatssteunregels.

Definitie onderneming

Er is alleen sprake van (verboden) staatssteun, als een voordeel wordt verstrekt aan een onderneming. Maar wanneer kwalificeert een entiteit precies als een onderneming? Volgens vaste rechtspraak van het Hof van Justitie is een onderneming: “Elke eenheid die een economische activiteit uitoefent, ongeacht haar rechtsvorm en de wijze waarop zij wordt gefinancierd.” Een economische activiteit houdt in dat er goederen of diensten op een bepaalde markt worden aangeboden.

Hierbij gelden de volgende uitgangspunten: 

  1. Uniforme uitleg binnen de Europese Unie: De staatssteunregels komen voort uit Europees recht en moeten daarom uniform worden uitgelegd. Dit betekent dat de status van een onderneming volgens het nationale recht van een lidstaat niet doorslaggevend is. Een entiteit kan volgens het nationale recht geen onderneming zijn, maar wel voor de staatssteunregels als zodanig worden aangemerkt. De aard van de activiteiten is hierbij cruciaal: wordt er een economische activiteit verricht?
  2. Winstoogmerk niet vereist: Het is niet noodzakelijk dat de entiteit gericht is op het genereren van winst. Ook non-profitorganisaties kunnen goederen of diensten aanbieden op een markt en daarmee als onderneming worden beschouwd.
  3. Meerdere activiteiten: Een entiteit kan zowel economische als niet-economische activiteiten verrichten. Alleen ten aanzien van de economische activiteiten wordt de entiteit als onderneming beschouwd.

Particulieren kunnen in beginsel steun ontvangen, omdat zij geen onderneming zijn. Een onderneming kan evenwel ook als eenmanszaak gedreven worden. Dan gelden de staatssteunregels weer we. Een rechtspersoon zal vaak als onderneming kwalificeren, omdat deze meestal economisch actief zijn. In theorie kan een rechtspersoon een of meer verschillende ondernemingen omvatten, omdat er ook verschillende soorten economische activiteiten ontplooid worden. Het kan echter ook zijn dat meerdere rechtspersonen tezamen als één onderneming worden aangemerkt. Het gaat om de economische werkelijkheid, niet om de gekozen juridische structuur.

overheid als marktspeler

Ook overheidsinstanties of bedrijven die eigendom zijn van en worden bestuurd door een decentrale overheid kunnen voor bepaalde activiteiten als onderneming worden gekwalificeerd.

Een voorbeeld hiervan is een overheid die een pand bezit en dit verhuurt. Omdat verhuur een marktactiviteit is, kan de overheid in dit geval als onderneming worden beschouwd. Of er sprake is van verboden staatssteun hangt af van de andere staatssteuncriteria. Zo kan het zijn dat de huurprijs marktconform is en er de conclusie uiteindelijk is dat er geen sprake is van het verstrekken van een voordeel, dus geen (verboden) staatssteun. Dit zal van geval tot geval beoordeeld moeten worden.

Een overheid kwalificeert niet als onderneming wanneer zij handelt in het kader van “uitoefening van overheidsgezag.” Dit is het geval wanneer de activiteiten behoren tot de kerntaken van de Staat, zoals het leger of de politie, of wanneer de aard, het doel en de regelgeving van de activiteiten hiermee verband houden.

Conclusie

Het is van belang om goed te onderzoeken of bepaalde voordelen door een onderneming worden ontvangen en wat de omvang van die onderneming is, omdat dit mede bepalend is voor de mogelijkheden om staatssteun te ontvangen.

Meer weten over staatssteun?

Deze blog maakt deel uit van onze uitgebreide reeks over staatssteun, waarin we verschillende aspecten van de staatssteunregels bespreken. Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Bekijk dan onze volledige blogreeks over staatssteun voor meer inzichten en juridische uitleg of neem contact op met één van onze staatsteunrecht advocaten.