Spring naar inhoud
Contact

Bezoek aan rechtbank door Prins Johan Friso Mytylschool Haren

Het is vrijdagochtend 18 oktober 2013 wanneer Gerrie Breur, Wiert Jan Berghuis en Robert van der Velde, bestuursleden van de stichting PlasBossinade ProBono, bij de rechtbank in Groningen een groep jongens en meisjes van de Mytylschool Haren ontvangen. Op uitnodiging van de stichting brengen zij vandaag een bijzonder bezoek  aan de rechtbank.

In de rechtbank wordt het gezelschap opgewacht en welkom geheten door een rechter en twee andere medewerkers van de rechtbank. Zij begeleiden iedereen naar een zittingszaal waar de rechter op een toegankelijke manier vertelt over zijn dagelijkse werkzaamheden. Vervolgens is het de beurt aan Robert van der Velde, advocaat bestuursrecht bij PlasBossinade, om te spreken over de advocatuur en zijn werkzaamheden in de praktijk. Wanneer de kinderen al hun vragen hebben afgevuurd legt Wiert Jan Berghuis, juridisch medewerker, uit dat er een zitting zal gaan worden nagespeeld en wat er van de kinderen wordt verwacht.

In groepsverband verdiepen de kinderen zich vervolgens elk in hun rol als rechter, officier van justitie, advocaat of - uiteraard - ook als boef. Na deze voorbereidingen worden de kinderen in een toga gehuld en spelen ze zelfstandig een zitting na, waarin de boef wordt berecht. Na het sluiten van de zitting wordt de dorst gelest, de trek gestild en nog even gezellig nagepraat.

Tot slot volgt een uitgebreide rondleiding door het gerechtsgebouw, waarbij vooral het cellencomplex onder de rechtbank en het aanwezige wagenpark het meest tot de verbeelding spreken. Een enkele liefhebber neemt zelfs plaats in een van de ‘boevenbussen’ en ervaart dat dit bepaald geen geriefelijk vervoermiddel is. Bij het verlaten van het cellencomplex ontvangen alle kinderen, van zowel de rechtbank als ook van de stichting PlasBossinade ProBono, een leuk aandenken aan deze bijzondere dag. Alle aanwezigen kijken terug op een leuk en interessant kijkje in de keuken van het recht.