Spring naar inhoud

Shoot-out clausules; een behulpzaam instrument bij deadlock?

Als u samen voor 50/50 in een vennootschap deelneemt en er ontstaat een conflict tussen beide aandeelhouders (tevens zijnde bestuurders), zijn er dan andere mogelijkheden dan waarin voorzien is door de wet of de statuten om tot een oplossing van het conflict te komen?  

Naast een aanbiedingsregeling of geschillenregeling die vaak is opgenomen in de statuten zouden aandeelhouders ook kunnen denken aan het toepassen van een ’’shoot-out’’ regeling. Deze oplossing heeft haar naam te danken aan de sport en het welbekende vuurgevecht uit westerns en heeft als doel een oplossing (een winnaar) zoeken bij een gelijke stand.

Het karakter

Indien twee aandeelhouders voor 50/50 deelnemen in een vennootschap dan kan dit mogelijk problemen met zich mee brengen indien er een conflict ontstaat. Stel dat één van de partijen besluit ermee te willen stoppen, dan moeten zij overeenstemming bereiken over de overnameprijs van de aandelen. Mogelijk is er in de statuten van de vennootschap een regeling dat de prijs van de aandelen door een derde kan worden bepaald, maar dit is niet altijd wat partijen willen. Toch komen zij er in een onderhandeling ook lang niet altijd uit.

Toepassing van een shoot-out regeling kan leiden tot een alternatieve wijze van waardering van de aandelen en kan zorgen voor een snelle koop/verkoop van de aandelen in kwestie. Er zijn diverse shoot-out regelingen denkbaar. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden:

Texas shoot-out

Deze vorm van shoot-out is in de kern een contractuele veiling bij opbod. De ene aandeelhouder doet een bod, waarop de ander dit bod of dient te overtreffen ofwel dient te accepteren. Dit gaat door totdat iemand het bod accepteert. Een voordeel hiervan is dat de prijs die betaald wordt voor de aandelen niet direct bij het eerste bod (extreem) hoog moet zijn, dit kan enig gevoel van zekerheid bieden voor partijen.

Mexican shoot-out

Beide aandeelhouders doen hier een bod op de overname prijs van de aandelen van de ander en maken deze kenbaar bij een derde (bijvoorbeeld een notaris). De aandeelhouder met de hoogste bieding, krijgt de aandelen van de andere aandeelhouder tegen betaling van de door hem geboden prijs. In deze clausule dienen beide aandeelhouders direct (in tegenstelling tot de texas shoot-out) het achterste van hun tong te laten zien. De hoogste bieder heeft in dit geval meer over voor de aandelen dan de verkoper en de verkoper ontvangt daarentegen meer dan wat hij zelf redelijk zou vinden.

Slot

Er zijn ook nog andere shoot-outs denkbaar. De shoot-out regeling zal niet in alle gevallen soelaas bieden, maar vanuit praktisch oogpunt kan het in bepaalde gevallen wel een oplossing bieden. De regelingen bieden extra mogelijkheden wanneer zich een impasse tussen aandeelhouders voordoet en ze kunnen er ook zorgen voor een extra stimulans om toch de onderhandelingen voort te zetten.


Meer weten? Neem dan gerust contact met mij op.