Spring naar inhoud

Stormschade, hoe zit dat juridisch?

Allereerst hopen we bij PlasBossinade natuurlijk dat u en uw eigendommen deze storm onbeschadigd zijn doorgekomen. Helaas regent het momenteel al schademeldingen. Mocht u ook geconfronteerd worden met schade, dan is het misschien handig om de hoofdregels op een rij te hebben.

Slecht weer is niemands schuld (mooi weer trouwens ook niet). Schade veroorzaakt door het weer valt in beginsel onder overmacht. Dat betekent dat het uitgangspunt is dat u zelf uw schade moet dragen wanneer bijvoorbeeld uw eigendommen worden beschadigd door een rondvliegende dakpan of tak.  Ook als die afkomstig zijn van het pand of een boom van de gemeente of uw buurman.

Check uw verzekering

Daarom hebben de meeste mensen in ieder geval hun huizen en auto’s voor dit soort “natuurschade” verzekerd (voor auto’s is dat het geval bij beperkt of volledig casco). Schade aan uw huis wordt meestal gedekt door de opstal- of glasverzekering. De verzekeringsmaatschappij zelf zal dan kijken of zij de aan u vergoede schade nog op een ander kan verhalen.

Schade niet verzekerd?

Dakpan van de buurman op uw auto en alleen WA-verzekerd? Dan kunt u onder sommige omstandigheden de eigenaar of (ver)huurder van het pand aanspreken voor vergoeding van uw schade. Dit kan bijvoorbeeld succesvol wanneer het dak niet voldoet aan de eisen die daaraan in de gegeven omstandigheden mogen worden gesteld.

Bij schade door niet-gebouwen (bomen, verkeersmeubilair e.d.) geldt doorgaans dat de bezitter van deze zogenaamde ‘roerende zaken’ een verwijt moet kunnen worden gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er sprake is van onvoldoende onderhoud. Bij de meeste gemeenten kunt u digitaal de schade melden.

Schade in de bouw

De schade aan het werk zelf (storm- en waterschade) zal naar alle waarschijnlijkheid gedekt worden door de CAR-verzekering. Schade veroorzaakt aan derden door rondvliegend materiaal?  Dat is mogelijk een ander verhaal. Immers, dit is geen schade veroorzaakt door (een fout in de) de werkzaamheden, maar in beginsel door overmacht. 

Is er schade aan een opgeleverd werk? Dan is de vraag of er sprake is van een gebrek dat door de storm aan het licht is gekomen of van een uitzonderlijke storm waar bij met de constructie van het gebouw geen rekening gehouden had hoeven worden.

Personenschade

Mocht u als gevolg van een storm letselschade oplopen dan zijn de gevolgen daarvan vaak groot. Het is verstandig in zo’n situatie te laten onderzoeken of de schade door iemand(s verzekeraar) zou moeten worden vergoed. Een storm wordt vaak van tevoren in de media aangekondigd. Vaak betekent dat dat van mensen verwacht mag worden dat ze hierop maatregelen nemen om schade aan derden te voorkomen. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan het binnenhalen of vastzetten van tuinmeublement.

Meer informatie?

Voor meer informatie over schade, verzekeringen en aansprakelijkheid kunt u terecht bij Marleen van Mourik.