Spring naar inhoud

Vijf veelgestelde juridische vragen in coronatijd

We merken dat ondernemers, maar ook organisaties, instellingen en particulieren, op zoek zijn naar antwoorden op uiteenlopende juridische corona gerelateerde vragen. Logisch, het is een spannende tijd.  Hieronder vijf veelgestelde vragen en antwoorden.

Verleent de Belastingdienst uitstel van betaling aan ondernemers?

Het is mogelijk om drie maanden uitstel van betaling te krijgen. Wil je langer uitstel, dan verzoek je om een betalingsregeling voor maximaal 12 maanden. Deze betalingsregeling moet wél worden onderbouwd en er zal ook zekerheid moeten worden verleend aan de Belastingdienst.
Ook is er bijzonder uitstel van betaling mogelijk voor een periode langer dan 12 maanden, eventueel zonder zekerheid. Voor dit uitstel moet je een levensvatbare onderneming hebben met betalingsproblemen van tijdelijke aard die voor een bepaald tijdstip zullen worden opgelost. Na indiening van het verzoek moet een verklaring van een derde deskundige (bijvoorbeeld advocaat of accountant) worden aangeleverd. Lees meer >

Mag ik als huurder van bedrijfsruimte de huurbetaling stoppen nu ik mijn bedrijf moet stilleggen van de overheid?

Het antwoord is ‘nee’. Het feit dat de overheid jouw bedrijfsvoering stillegt, komt naar schatting in 90 % van de huurcontracten voor rekening van de huurder.
Wat kun je dan wel? In overleg treden met de verhuurder. Probeer een afspraak te maken over een gedeeltelijke huurkorting of uitstel van huurbetaling. Lukt dit niet en staan er boetebepalingen in jouw contract waarmee wordt gedreigd? Maak je daar geen zorgen over: aanspraken op boetes zullen in deze bijzondere tijd snel onredelijk en onbillijk zijn. Lees meer >

Ik heb vakantie gevraagd aan mijn werkgever en gekregen. Kan ik nu het vakantieverlof intrekken vanwege corona?

Als een vakantie eenmaal is vastgesteld, is een werknemer in beginsel gehouden ook daadwerkelijk in de betreffende periode vakantie op te nemen. Anders dient hij hierover in overleg te treden met zijn werkgever. Hoewel het uitgangspunt is dat de werknemer in beginsel zijn/haar vakantiedagen niet kan intrekken, heeft de werkgever wel de verplichting om zich als goed werkgever te gedragen. De werkgever zal op zijn beurt voldoende zwaarwegende omstandigheden moeten aanvoeren waarom de werknemer aan de vastgestelde vakantieperiode dient te worden gehouden. Lees meer >

Ik heb een kaartje gekocht voor een evenement, maar dat kan door COVID-19 niet door gaan. Waar heb ik nu recht op?

Door overheidsmaatregelen zijn er veel evenementen (van concert tot lezing tot voetbalwedstrijd) die niet door mogen gaan. Het verbod op samenkomsten leidt ertoe dat alle organisatoren van evenementen tot en met in ieder geval 28 april 2020 geen andere keuze hebben dan het evenement af te gelasten. Voor evenementen met een vergunnings- en meldplicht geldt de maatregel tot in ieder geval 1 juni 2020.
Als je al betaald hebt voor het evenement, dan heb je in beginsel het recht om geld terug te krijgen. Als je nog niet hebt betaald, dan hoef je in beginsel niet meer te betalen. Let er wel op dat er in de overeengekomen (algemene) voorwaarden een regeling kan staan die afwijkt van de hiervoor genoemde beginselen.
Veel organisatoren verplaatsen een evenement naar een andere datum of bieden een voucher aan. In beginsel ben je niet gehouden om een wijziging in de overeenkomst te accepteren. Het accepteren van een alternatieve datum of een voucher kan voor beide partijen echter een goede optie zijn. In deze tijd kan het geen kwaad om een beetje aan en om elkaar te denken.

Als ik nu een testament of een andere akte wil laten maken, kan ik dan gewoon naar de notaris?

Ja, je kunt een testament laten opmaken. Ook andere akten kun je gewoon laten opstellen. Het contact gaat wel zoveel mogelijk via telefoon, mail en beeld. Veel mensen, ook een aantal van onze medewerkers, werken namelijk thuis. Noodzakelijke afspraken vinden plaats in grote ruimtes zodat fysiek ruime afstand bewaren mogelijk is. Indien je last hebt van klachten als verkoudheid, hoesten of koorts bezoek dan niet onze kantoren, maar neem telefonisch contact met ons op.

Heb je een andere vraag voor onze PB ondernemersdesk?