Spring naar inhoud

Steun die niet mocht en aanmelding

Uit de voorgaande blogs zijn twee dingen bij herhaling gebleken. Enerzijds dat de reikwijdte van de begrippen binnen het staatssteunrecht heel breed is. Anderzijds dat er veel situaties zijn die er buiten vallen of een uitzondering betreffen. Zo is een krachtenveld ontstaan waarin gewenste steun mogelijk blijft en ongewenst of verstorende steun niet. Ten minste, dat is de bedoeling. In deze blog leggen wij uit wat er gebeurt met voorgenomen en uitgevoerde maatregelen die als staatssteun worden gekwalificeerd.

Aanmelden

Als er sprake is van steun in strijd met artikel 107 VWEU, dan zijn daar natuurlijk gevolgen aan verbonden. In het geval dat bij het bedenken van de maatregel wordt gedacht dat er sprake kan zijn van staatssteun, moet de maatregel vooraf worden aangemeld bij de Europese Commissie. De Europese Commissie zal de maatregel toetsen en te kennen geven of de maatregel toelaatbaar wordt geacht of niet.  

Afhankelijk van de maatregel gelden er verschillende aanmeldprocedures. De verschillende procedures zijn de pre notificatieprocedure, de notificatieprocedure, de vereenvoudigde melding en de vereenvoudigde procedure. Belangrijk om te onthouden is dat zolang de procedure nog niet volledig is doorlopen er geen uitvoering kan worden gegeven aan de maatregel.

Indien steun wordt verleend onder de werking van een bepaalde vrijstelling behoeft de steun verlenende partij deze niet aan te melden. Zij dient deze wel te registreren bij de Europese Commissie via de kennisgevingsprocedure. Ten aanzien van de-minimisverordening geldt dat deze wordt gezien als niet merkbare steun, waardoor die niet onder de kennisgevingsprocedure valt.

Aanpassen

Enigszins een open deur, maar aangezien het aanmelden van steun en het doorlopen van de procedure veel tijd en middelen kan vragen is het goed om te onderzoeken of het niet mogelijk is om de voorgenomen maatregel anders vorm te geven, waardoor deze niet behoeft te worden aangemeld.

Gevolg

Het komt voor dat een bepaalde maatregel niet is opgevallen als mogelijk staatssteun. Zolang de steun onder de De-minimusverordening valt zal er geen probleem zijn. Indien het ongeoorloofde steun blijkt te zijn, ontstaat de plicht om een situatie te bewerkstelligen als ware de steun niet verleend. In veel gevallen komt dit neer op het terugbetalen van de genoten steun door de ontvanger daarvan.

Heeft u vragen over dit onderwerp?

Neem dan gerust contact op met een van onze advocaten.

Neem contact op