Steun onder de algemene groepsvrijstellingsverordening
Wanneer aan de vijf basisvereisten is voldaan is in beginsel sprake van ongeoorloofde staatssteun. De maatregel kan toch toegestaan zijn wanneer deze onder een vrijstelling valt.
De belangrijkste regeling omtrent vrijstellingen is de algemene groepsvrijstellingsverordening (AGVV). Zoals de naam al zegt betreft het een verordening die bepaalde sectoren van de economie een uitzondering geeft op het staatssteunverbod.
Met zijn 138 pagina's is de AGVV een lijvig stuk. Reden daarvoor is dat er veel verschillende economische sectoren in zijn opgenomen en per sector specifieke voorwaarden gelden om onder de vrijstelling te vallen.
De AGVV geldt voor de volgende sectoren:
- regionale steun
- steun aan mkb’ers in de vorm van investeringssteun, exploitatiesteun en toegang van kmo's tot financiering
- de bescherming van het milieu
- onderzoek, ontwikkeling en innovatie
- opleidingssteun
- de aanwerving en de tewerkstelling van kwetsbare werknemers en werknemers met een handicap
- steunmaatregelen tot herstel van de schade veroorzaakt door bepaalde natuurrampen
- sociale vervoerssteun ten behoeve van bewoners van afgelegen gebieden
- breedbandinfrastructuur
- cultuur en instandhouding van het erfgoed
- sportinfrastructuur en multifunctionele recreatieve infrastructuur
- lokale infrastructuurvoorzieningen
- regionale luchthavens
- havens
- projecten voor Europese territoriale samenwerking en steun vervat in door het InvestEU-fonds ondersteunde financiële producten.
Per categorie volgt een specificatie van de soort steun die daarvoor is toegestaan. Zo geldt voor steun aan het mkb dat het met gaan om onder meer bepaalde investeringssteun, consultancysteun of steun van deelneming aan beurzen. Vanwege de veelzijdigheid van de mogelijkheden die de AGVV toetst is het aan te raden om de regeling te bestuderen ook wanneer een maatregel op eerste ogenschouw niet binnen de bovenstaande categorieën valt.
Tijdens het voorgeven van een maatregel is het goed om met de mogelijke toepassing van een vrijstelling rekening te houden en de maatregel daarop aan te passen. Het is daarbij belangrijk om in het oog te houden dat veelal geen steun kan worden verstrekt aan een onderneming in (financiële) moeilijkheden en de steun niet terugvordering van eerdere steun mag compenseren.
Heeft u vragen over deze maatregel?
Neem dan gerust contact op met een van onze advocaten.