Spring naar inhoud

Werking van het eigendomsvoorbehoud in faillissement

Uitgangspunten in ons rechtssysteem zijn dat alle schuldeisers (behoudens een bepaald voorrangsrecht) gelijk zijn en zich op alle goederen van een schuldenaar kunnen verhalen. Dit systeem functioneert zolang de schuldenaar over voldoende middelen beschikt om al zijn of haar schuldeisers te betalen. Indien dit niet het geval is, dan kan het zijn dat een schuldenaar failliet wordt verklaard. Betaling van schuldeisers vindt dan plaats op basis van een wettelijke rangorde. Kort gezegd houdt dit in dat de meeste (concurrente) schuldeisers geen betaling van hun vordering krijgen.

Dit kan anders zijn indien een schuldeiser een eigendomsvoorbehoud heeft met de schuldenaar. Bij een eigendomsvoorbehoud worden goederen geleverd, maar gaat de eigendom pas over totdat er betaald is. Een beding over eigendomsvoorbehoud kan worden opgenomen in de algemene voorwaarden of de overeenkomst zelf.

De voorwaarden

Indien aan de voorwaarden voldaan is geeft dit een schuldeisers een feitelijke voorrangspositie in faillissement om de geleverde zaken terug te halen.

Hierbij zijn de volgende punten van belang:

  • Zijn de algemene voorwaarden onderdeel geworden van de overeenkomst? Ofwel zijn de algemene voorwaarden op de juiste manier ter hand gesteld;
  • Wat is de reikwijdte van het eigendomsvoorbehoud? Dit hangt af van de formulering van het eigendomsvoorbehoud in uw algemene voorwaarden. Is er sprake van een ‘beperkt’ eigendomsvoorbehoud of van een ‘verlengd’ eigendomsvoorbehoud? Een beperkt eigendomsvoorbehoud geldt alleen voor onbetaalde zaken die op de factuur vermeld staan. Een verlengd of verruimd eigendomsvoorbehoud strekt zich uit tot alle geleverde zaken.
  • Is het mogelijk om de geleverde goederen terug te halen?
    • Zijn de geleverde goederen nog aanwezig (zijn deze niet doorverkocht of verwerkt) en voldoende identificeerbaar (is het na te gaan dat u dit specifieke product hebt geleverd)? Over de wijze waarop u uw product op de juiste wijze kan beschermen zodat het herleidbaar is dat deze van u is denken wij graag met u mee.
    • Het kan zijn dat er door de rechter-commissaris in het desbetreffende faillissement een afkoelingsperiode is afgekondigd. Dit houdt in dat crediteuren gedurende de afkoelingsperiode hun rechten niet mogen uitoefenen. Een curator kan in het kader van een doorstart dan de goederen (ook die waarop eigendomsvoorbehoud rust) verkopen of in het kader van doorwerken verbruiken. U dient dan wel schadeloos gesteld te worden door de curator.

Vragen?

Wilt u meer weten over hoe u uw eigendommen in een faillissementssituatie kan beschermen. Wij denken graag met u mee.