Spring naar inhoud

AFM waarschuwt aanbieders van vakantiehuizen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onlangs op haar website aanbieders van vakantiehuizen en andere beleggingsobjecten er nog eens op gewezen dat zij bij aanbiedingen met een waarde van meer dan € 100.000 de hieronder afgedrukte ‘vrijstellingsvermelding’ dienen te vermelden.

Een waarschuwing aan het adres van de argeloze beleggers was wellicht ook een idee geweest. Op zoek naar rendement voor hun spaarcenten of pensioenpot worden zij gelokt door ronkende advertenties of de gesponsorde verkooppraatjes in bepaalde Tv-programma’s bij de commerciële omroep.

De nieuwe vakantieparken of seniorenresidenties buitelen over elkaar heen in de strijd om de beleggersgunst. Alsof er nooit een crisis is geweest. De mens blijft een optimist met een kort geheugen. Niet zelden gaat de propositie vergezeld van een ‘huurgarantie’ of andere zekerheid, opdat men maar gelooft dat het risico beperkt is. Die garanties zijn zo hard als de garant goed is voor zijn geld. Meestal boterzacht, zo is mijn inschatting.

Wat heeft de teleurgestelde belegger nog voor mogelijkheden om een echt slechte aanbieder van dergelijke beleggingsobjecten aan te pakken? Eén van de remedies zou kunnen zijn een beroep op het uitvoeren van ‘oneerlijke handelspraktijken’. Een aanbieder die in strijd handelt met de professionele toewijding die van hem mag worden verwacht of misleidende of onjuiste informatie verschaft, handelt onrechtmatig (zie de artikelen 6:193a en verder van het Burgerlijk Wetboek).

De wet bepaalt overigens tegelijkertijd dat ‘de gangbare en rechtmatige reclamepraktijk waarbij overdreven uitspraken worden gedaan of uitspraken niet letterlijk moeten worden genomen’ een reclame op zich niet oneerlijk maken.

Eenvoudig is het allemaal niet. Wees dan ook voorbereid en laat je voorlichten door een onafhankelijke deskundige, of er nu wel of geen vrijstellingsvermelding is geplaatst. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.