Spring naar inhoud

All we need is just a little patience…

Guns n’ Roses vroeg het ruim dertig jaar geleden aan hun geliefde(n): geduld. Of dat het enige medicijn was voor het tumultueuze (liefdes)leven van de bandleden vraag ik me af. Maar samen met een beetje love and understanding’ dacht Cher in diezelfde tijd dat het mogelijk moest zijn ‘to ease these troubled times’ .

En troubled times, dat zijn het nu voor ondernemers. Hun verlangen naar geduld en begrip is, vooral in deze coronacrisis, toegenomen. Het kabinet heeft daar snel op ingespeeld. Zij zag in dat veel ondernemers hun belastingschulden door de coronacrisis niet direct zouden kunnen voldoen. Het al bestaande uitstelbeleid werd daarom hier en daar wat uitgebreid en opgepoetst. En niet zonder ‘succes’. Ruim 185.000 ondernemers hebben voor meer dan 10 miljard euro uitstel van betaling verkregen voor hun belastingen. En dat zullen er nog meer worden, want uitstel vragen kan in ieder geval nog tot 1 oktober aanstaande.

Ook andere schuldeisers hebben laten zien dat ze geduld en begrip hebben voor de plotselinge liquiditeitsproblemen van hun debiteuren. Zij spreken massaal betalingsregelingen met hun debiteuren af of, als dat niet kan, verlenen zij uitstel van betaling. (Zware) incassomaatregelen kom ik nu in mijn praktijk maar weinig tegen.

Uitstel is geen afstel, op enig moment zal er moeten worden betaald. Het voorontwerp Tijdelijke betalingsuitstelwet 2020 gaat er vanuit dat crediteuren in die fase sneller hun toevlucht zullen nemen tot zwaardere incassomaatregelen. Het kabinet verwacht dat er veel vermijdbare faillissementen zullen worden uitgesproken, maar dat is wat mij betreft de uitzondering op de regel. Als crediteuren weten dat er nog muziek in de onderneming van hun debiteur zit, is een faillissementsverzoek niet mijn eerste advies. De kans is namelijk groot dat crediteuren dan met lege handen achterblijven: slechts in 5% van de faillissementen vindt er een uitkering aan concurrente crediteuren plaats. Het ligt veel meer voor de hand dat crediteuren (waaronder de ontvanger) samen met debiteuren gaan voor creatieve maatwerkoplossingen, waarmee hun beider belangen worden gediend. En mocht een ondernemer zijn crediteuren toch niet van het lijf kunnen houden, dan is er altijd nog het instrument van surseance van betaling. Ik zie daarom weinig toegevoegde waarde voor deze wet.   

Laten we met z’n allen op de ingeslagen weg voortgaan; met geduld en begrip over en weer komen we tot de beste oplossingen voor betalingsproblemen. Dat is niet altijd even makkelijk, dat weet ik. Maar dan denk ik maar weer aan Axl Rose: ‘Woman, take it slow and things will be just fine; you and I’ll just use a little patience.’