Spring naar inhoud

Belangenafweging bij eenzijdige wijziging pensioenovereenkomst

Blog pensioenrecht - Damir Lacevic

De eenzijdige wijziging van een pensioenovereenkomst vereist altijd een zorgvuldige belangenafweging. Elke wijziging heeft immers gevolgen, met zowel voordelen als nadelen voor beide partijen. De belangen van de werkgever en werknemer moeten zorgvuldig worden gewogen om te bepalen of de eenzijdige wijziging gerechtvaardigd is. In geval van een geschil zal de rechter hierover oordelen.

Eenzijdige wijziging via twee routes

Zoals eerder besproken, kan een eenzijdige wijziging op twee manieren plaatsvinden: via een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst of via een toetsing op basis van goed werkgeverschap en goed werknemerschap. Niet elke arbeidsovereenkomst bevat een wijzigingsbeding, wat de tweede route noodzakelijk maakt.

Hoewel beide routes in de praktijk vaak vergelijkbare toetsingscriteria hanteren, is het cruciaal dat werkgevers deze afweging zorgvuldig maken.

Rechterlijke toetsing en bescherming van de werknemer

Bij een eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden kijkt de rechter vooral naar de individuele belangen van de werknemer. Werknemers genieten in Nederland een sterke arbeidsrechtelijke bescherming. Dit betekent dat een werkgever zware argumenten moet aanvoeren om de werknemersbelangen te kunnen negeren. Zo moet er bijvoorbeeld sprake zijn van dringende bedrijfsbelangen om een wijziging te rechtvaardigen.

Zwaarwegende belangen van de werkgever

Werkgevers voeren vaak kostenoverwegingen aan als zwaarwegend belang. De kosten van voortzetting van een bepaalde pensioenregeling kunnen zo hoog oplopen dat ze de winstgevendheid of financiële stabiliteit van het bedrijf in gevaar brengen. In zulke gevallen kan de rechter oordelen dat een wijziging gerechtvaardigd is, mits de werkgever aantoonbaar heeft gezocht naar alternatieven of compensatiemogelijkheden voor de werknemer.

Rol van de Ondernemingsraad

Een andere factor die bij de belangenafweging kan meespelen, is de instemming van de Ondernemingsraad (OR). Werkgevers moeten bij een wijziging van de pensioenregeling vaak langs de OR, en hoewel instemming van de OR niet doorslaggevend is voor de rechter, kan het wel bijdragen aan de rechtvaardiging van de wijziging.

PlasBossinade is gespecialiseerd in pensioenrecht en staat werkgevers en werknemers in Noord-Nederland bij tijdens dergelijke procedures. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.