Spring naar inhoud

Belangenverstrengeling: niet altijd fout?

Governancekwesties gaan vaak over belangenverstrengeling. We denken dan meteen aan een commissaris die een dubbele pet op heeft. Of aan een bestuurder die zichzelf in privé heeft bevoordeeld. Maar is belangenverstrengeling altijd fout?

Een van de meest opvallende aanpassingen in de recent geupdate Governancecode Zorg 2022 gaat over belangenverstrengeling. In de vorige versie van de governancecode was het simpel: belangenverstrengeling altijd vermijden, en iedere vorm en schijn daarvan tegengaan. Was dat misschien iets te simpel?

Beoogde belangenverstrengeling in de zorg

De nieuwe governancecode erkent dat belangenverstrengeling soms ongewenst is. Namelijk als de onafhankelijkheid, objectiviteit of integriteit in gevaar komt. Nieuw is het inzicht dat belangen van de zorgorganisatie (of van cliënten) niet altijd geschaad zijn. Bijvoorbeeld als organisaties in een netwerk samenwerken. Belangenverstrengeling is dan juist beoogd: de organisaties trekken immers samen op om vanuit gezamenlijke belangen een doel te bereiken. Zorgvuldigheid en transparantie zijn natuurlijk cruciaal om te voorkomen dat toch situaties ontstaan waarin belangenverstrengeling ongewenst is. Of waardoor het vertrouwen in de integriteit schade dreigt op te lopen.

Nieuwe regels: zijn de statuten van jouw organisatie al aangepast?

De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr) bevat nieuwe regels voor tegenstrijdig belang (lees: ongewenste belangenverstrengeling). Veel statuten zijn daar nog niet op aangepast, merken wij als notarissen. De wet biedt ook ruimte om een statutaire regeling helemaal op maat te maken.

Belangenverstrengeling en de Wet toetreding zorgaanbieders

Belangenverstrengeling is ook een thema in de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) die per 1 januari 2022 van kracht is geworden. In die wet staan bijvoorbeeld nieuwe regels over “dubbele petten” die de onafhankelijkheid van de Raad van Toezicht in gevaar brengen.

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

Belangenverstrengeling blijft een ingewikkeld onderwerp. Wilt u checken of het bij uw organisatie goed geregeld is, een concrete situatie voorleggen of uw statuten aan laten passen? Neem gerust vrijblijvend contact op.

Neem contact op