Spring naar inhoud

Bouwvrijstelling van tafel

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) heeft vanochtend uitspraak gedaan in de zogenaamde Porthos-zaak. Die uitspraak werd door velen in spanning afgewacht, omdat daarin door de Afdeling geoordeeld is over de zogenaamde “bouwvrijstelling”, geregeld in artikel 2.9a van de Wet natuurbescherming en artikel 2.5 van het Besluit natuurbescherming.

Wat is de bouwvrijstelling ook weer?

De bouwvrijstelling komt er op neer dat de stikstofdepositie die wordt veroorzaakt door een aantal specifiek aangewezen activiteiten van de bouwsector niet meer afzonderlijk hoeft te worden onderzocht en beoordeeld. Bij vergunningverlening hoeft daardoor geen rekening te worden gehouden met die stikstofuitstoot; de vrijstelling maakt het eenvoudiger om vergunningen te verlenen.

Wat oordeelt de Afdeling erover?

De Afdeling heeft geoordeeld dat de bouwvrijstelling in strijd is met Europees natuurbeschermingsrecht. Zodanig ook, dat de Afdeling ook geen aanleiding zag er prejudiciële vragen over te stellen aan het Europese Hof van Justitie. De bouwvrijstelling is daarom “van tafel geveegd” door de Afdeling. Hij kan dus niet meer worden gebruikt.

Wat betekent dit?

Zit de bouw in Nederland nu op slot? Niet zonder meer. Het betekent dat er teruggevallen moet worden op de spelregels die golden vóórdat de bouwvrijstelling van kracht werd. Ofwel: dat per plan of project weer gericht onderzoek nodig is naar de stikstofdepositie door activiteiten van de bouwsector, zoals dat “vroeger” ook was. Aan de hand van de uitkomsten van dat onderzoek zal dan moeten worden bepaald, of het plan of project met die bouwactiviteiten, doorgang kan vinden.

De uitspraak is hier te vinden: https://www.raadvanstate.nl/actueel/nieuws/@133583/202107079-1-r4/.