Fiscaal aantrekkelijk investeren in duurzame initiatieven? Weet waaraan u geeft!
Namens het winnende team van onze 1e Eco Rally plantten wij 50 bomen in het voedselbos van Stichting Voedselbos te Glimmen. Dit voedselbos zorgt naast een prachtig landschap ook voor verrijking van de biodiversiteit. Bovendien is het investeren in dergelijke duurzame initiatieven ook nog eens fiscaal aantrekkelijk. Kortom een win-winsituatie voor zowel de begunstigde, de investeerder en het allerbelangrijkste: onze natuur.
Veel stichtingen werken met vrijwilligers die langs de deur gaan om geld in te zamelen. Als zo’n stichting een goed doel behartigt, dan is zij mogelijk een zogeheten (culturele) algemeen nut beogende instellingen (ANBI) of een steunstichting sociaal behartigende instellingen (SBBI). ANBI’s en SBBI’s staan bekend om hun steun aan sociale doelen. Denk hierbij aan instellingen die zich bezighouden met kunst, onderwijs, mensenrechten, volksgezondheid en natuur & milieu. Ook duurzame initiatieven, zoals het Voedselbos te Glimmen, kunnen beschikken over een ANBI-status. Giften aan stichtingen met zo’n status zijn fiscaal aftrekbaar.
Belastingaftrek voor giften door ondernemers en particulieren
Het recht op belastingaftrek geldt zowel in de sfeer van de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting. In het online register van de Belastingdienst zijn alle instellingen met een bijzondere status vermeld. Voordat u een gift doet, kunt u op eenvoudige wijze checken welke status de instelling heeft en of dit voor u eventueel een fiscaal voordeel oplevert.
- Doet u als ondernemer een gift aan een goed doel? Dan kunt u het bedrag van de gift in aftrek brengen op uw belastbare winst. Let wel op: de aftrek bedraagt ten hoogste 50% van uw winst met een maximum van € 100.000.
- Bent u particulier en doet u een gift? Dan kunt u het bedrag aangeven in uw aangifte inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Ook hier zit een maximum aan verbonden: u mag maximaal 10% van uw drempelinkomen in aftrek brengen. Uw drempelinkomen is het gezamenlijke bedrag van uw inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, met uitzondering van de persoonsgebonden aftrek (zorgkosten, partneralimentatie, studiekosten etc.).
Voor beide situaties geldt overigens dat u moet kunnen aantonen dat u de giften daadwerkelijk hebt gedaan.
Vereisten voor een ANBI-status
Om in aanmerking te komen voor een ANBI-status dienen instellingen te voldoen aan enkele wettelijke verplichtingen. Het is van belang dat het publiek inzicht krijgt in het functioneren van het goede doel. Daarom moeten instellingen met ANBI-status jaarlijks diverse documenten openbaar maken, zoals een beleidsplan, de financiële gegevens en de huidige activiteiten.
Heeft u als stichting een discussie met de Belastingdienst over uw ANBI- of SBBI-status? Of vraagt u zich af of u uw stichting zou kunnen kwalificeren als ANBI of SBBI? Neem gerust telefonisch contact met één van onze specialisten op, we helpen u graag verder.