Kamerverhuur in Groningen aan drie personen
Op 8 oktober 2019 schreef ik een blog over kamerverhuur in Groningen, meer in het bijzonder de situatie dat in een woning drie kamers aan drie personen worden verhuurd. Daarover is in Groningen veel te doen. Tot 1 juli 2015 was voor verhuur van drie kamers aan (maximaal) drie personen geen onttrekkingsvergunning nodig; vanaf 1 juli 2015 wel. De gemeente bood voor bestaande situaties de mogelijkheid tot 1 juli 2017 alsnog zo’n vergunning aan te vragen. Die zou, mits aangevraagd voor 1 juli 2017, automatisch worden verleend.
Overgangsregeling niet duidelijk gecommuniceerd
Die overgangsregeling was niet heel duidelijk gecommuniceerd. Dat vond ook de gemeentelijke ombudsman. Veel verhuurders vroegen daarom pas ná 1 juli 2017 een vergunning aan voor reeds lang bestaande situaties, waarin drie kamers aan drie personen werden verhuurd. Die aanvragen waren volgens de gemeente te laat ingediend en werden daarom geweigerd.
Hoe om te gaan met aanvragen van ná 1 juli 2017
Dat leidde tot diverse procedures. Op 29 juli 2020 heeft de Raad van State daar (in twee uitspraken) in hoogste instantie over geoordeeld.
Kort samengevat vindt de Raad van State het volgende:
- Als voor 1 juli 2015 al werd verhuurd (drie kamers aan drie personen), dan is per 1 juli 2015 helemaal geen vergunningsplicht gaan gelden. De gemeentelijke vergunningsplicht gold namelijk wèl voor het (na 1 juli 2015) omzetten van bestaande woningen in kamerverhuur (voor maximaal drie personen), maar niet voor omgezet houden van reeds (lang) bestaande situaties.
- Sinds 1 juli 2019 geldt er wel een vergunningsplicht voor het omgezet houden van een woning in kamerverhuur (max. drie kamers aan max. drie bewoners). Wie voor 1 juli 2015 dus al drie kamers verhuurde aan drie personen, heeft niet per 1 juli 2015 (zoals de gemeente betoogde), maar pas per 1 juli 2019 een onttrekkingsvergunning nodig.
In de twee zaken waarover de Raad van State oordeelde, loopt de Raad van State op die situatie vooruit. De Raad van State vindt dat de eigenaren in die zaken de vergunning – die naar achteraf blijkt dus pas per 1 juli 2019 vereist is – gewoon moeten krijgen.
Ik schat in dat dat voor veel meer aanvragers geldt. Het is daarom te hopen dat de gemeente aan deze jarenlang slepende discussie een einde zal maken. Dat kan door alle aanvragen om een onttrekkingsvergunning voor bestaande situaties (verhuur van drie kamers aan drie personen die al plaatsvond vóór 1 juli 2015) te honoreren.