Opkoopbescherming: deze gemeenten voeren de wet door
Naar verwachting wijzigt de Woningwet per 1 januari 2022. Daarmee wordt de ‘opkoopbescherming’ mogelijk gemaakt. Dit is – kort gezegd – in het leven geroepen om een oplossing te bieden voor de schaarste op de woningmarkt. Door de wetswijziging krijgen gemeenten de bevoegdheid om een opkoopbescherming voor specifieke gebieden in de gemeente in te voeren. De eerste gemeenten hebben al bekend gemaakt dat ze de opkoopbescherming doorvoeren.
Met de opkoopbescherming krijgen gemeenten de mogelijkheid om gebieden aan te wijzen waar – gedurende vier jaar na aankoop van een goedkope of middeldure woning – niet mag worden verhuurd, tenzij de gemeente daarvoor een vergunning verleent.
De gemeente moet vooraf in haar huisvestingsverordening te bepalen welke woningen zij beschouwt als goedkope en middeldure woningen en of die onder de opkoopbescherming vallen. De gemeente dient daarbij te onderbouwen dat in het aangewezen gebied:
- Sprake is van onevenwichtige en onrechtvaardige effecten door schaarste op de woningmarkt, dan wel;
- Opkoopbescherming noodzakelijk is voor het behoud van de leefbaarheid van de buurt.
Uitzonderingsgronden
De opkoopbescherming is niet van toepassing indien de levering van de woning plaatsvindt vóór de invoering van de opkoopbescherming door de gemeente dan wel indien de (aangekochte) woning voor de levering minstens zes maanden werd verhuurd.
Daarnaast kan een gemeente een vergunning voor verhuur verlenen indien:
- De eigenaar de (aangekochte) woning wil verhuren aan eerste- en tweedegraads bloed- en aanverwanten;
- De (aangekochte) woning deel uitmaakt van een winkel-, kantoor of bedrijfspand;
- De eigenaar minimaal één jaar zelf in de (aangekochte) woning heeft gewoond, de woning tijdelijk wil verhuren en kan aantonen dat de verhuur slechts voor maximaal 12 maanden is.
Naast de hiervoor genoemde uitzonderingsgronden kan de gemeente extra uitzonderingsgronden vaststellen.
Welke gemeenten willen (al) meedoen?
Diverse gemeenten lieten al weten de wet door gaan te voeren waaronder de tien grootste gemeenten: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Almere, Breda en Nijmegen.
Gemeente Groningen – waar al een “zelfbewoningsplicht” voor nieuwbouwwoningen geldt – heeft aangegeven te onderzoeken of zij de wet per wijk invoert of direct in de hele stad. In ieder geval beoogt de gemeente een zo breed mogelijke inzet. De vraag is echter of de gemeente voldoende kan onderbouwen dat de opkoopbescherming in de gehele gemeente ingevoerd moet worden.
Koop je een woning in één van deze gemeenten?
Ben je van plan om na 1 januari 2022 een woning te kopen voor de verhuur? Dan is het zaak om voor het sluiten van een overeenkomst na te gaan of er een opkoopbescherming is ingevoerd in de wijk. Is dat het geval? Kijk dan of je een beroep kan doen op één van de uitzonderingsgronden.
Heb je vragen over je geplande aankoop? Neem dat gerust contact met ons op. Wij staan klaar om je vragen te beantwoorden.