Spring naar inhoud

Jan Willem Hilbrands over uitdagingen bij verduurzaming van vastgoed

Graag stellen wij Jan Willem Hilbrands aan u voor. Sinds juni 2023 is Jan Willem werkzaam bij PlasBossinade en op 23 februari jl. is hij beëdigd als advocaat. Als advocaat houdt hij zich voornamelijk bezig met zaken binnen de Vastgoed- en Overheidspraktijk.  

In december 2023 rondde hij de master Privaatrecht (cum laude) af. Zijn scriptie schreef hij over de goederenrechtelijke uitdagingen bij verduurzaming van vastgoed. In deze blog worden kort een aantal aspecten van zijn scriptie belicht.

Uitdagingen bij verduurzaming van vastgoed

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema. In het licht van klimaatverandering en om te voldoen aan de strenger wordende wettelijke eisen zal ook veel vastgoed verduurzaamd moeten worden. Daarbij spelen diverse uitdagingen en risico’s, onder meer op het juridische vlak.

Natrekking en opstalrecht

Bij het vormgeven van afspraken in contracten over verduurzaming van vastgoed en ook bij de financiering moet in ieder geval rekening gehouden worden met de zogeheten natrekkingsregel. Deze regel houdt in dat de eigendom van de grond mede omvat de gebouwen en werken die duurzaam met de grond zijn verenigd.  

Verduurzaming van vastgoed vindt in de praktijk veelal plaats door middel van zonnepanelen, warmtepompen, isolatiemaatregelen, WKO’s of WKK’s. Door de werking van de natrekkingsregel is het mogelijk dat de eigenaar van de grond automatisch óók eigenaar wordt van deze duurzame installaties. Er zijn diverse situaties denkbaar waarin dit onwenselijk is, onder meer in het kader van het verkrijgen van financiering.  

Om ongewenste gevolgen van natrekking te voorkomen kan men een opstalrecht vestigen. Door middel van dit recht kan een ander dan de eigenaar van de grond eigenaar zijn van de duurzame installatie. Ook kunnen afspraken contractueel worden vastgelegd.

Appartementsrecht

Bij de verduurzaming van in appartementsrechten gesplitste gebouwen is het in ieder geval van belang om rekening te houden met de regels over de besluitvorming binnen de Vereniging van Eigenaren (VvE). De besluitvorming binnen de VvE moet namelijk aan verschillende eisen voldoen. Zo zullen besluiten over de (financiering van) verduurzaming van het complex doorgaans met een twee derde meerderheid genomen moeten worden, waarbij eveneens een minimum van twee derde van het aantal stemmen aanwezig moet zijn.

Vragen?

Naast de besproken aspecten zijn in de praktijk voor vastgoedeigenaren, vastgoedbeheerders en VvE’s diverse andere juridische aspecten van belang. Heeft u vragen over de juridische mogelijkheden en beperkingen bij de verduurzaming van vastgoed? Neem dan gerust contact met ons op.