Spring naar inhoud

Update fiscale corona-maatregelen voor ondernemers

De fiscale maatregelen die ondernemers meer financiële ruimte bieden, veranderen momenteel voortdurend. De Staatssecretaris van Financiën heeft bijvoorbeeld op 24 april 2020 zes nieuwe maatregelen aangekondigd die op korte termijn in werking zullen treden. In deze blog geef ik een korte update van de meest actuele regelingen die een uitkomst kunnen bieden voor ondernemers tijdens de coronacrisis. 

  • Het (bijzonder) uitstelbeleid voor ondernemers geldt niet meer alleen voor de vpb, btw, loonheffingen en inkomstenbelasting, maar is inmiddels ook van toepassing op de kansspelbelasting, assurantiebelasting, verhuurderheffing, milieubelastingen, accijns, verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken en vergelijkbare belastingen. Het versoepelde beleid geldt tot 19 juni 2020. Vanaf het moment dat je als ondernemer een verzoek tot uitstel indient, wordt dit in principe gelijk verleend voor de duur van drie maanden. Indien langer uitstel gewenst is, dan kan de Belastingdienst je verzoeken om nadere informatie aan te leveren.
  • Het is niet meer noodzakelijk om een afzonderlijke melding van betalingsonmacht te doen.
  • Heb je een g-rekening? Dan mag je naast het deblokkeren van overschotten nu ook de rekening vrijgeven ter hoogte van het bedrag waarvoor je bijzonder uitstel van betaling hebt gekregen.

De nieuwe maatregelen die op korte termijn in werking zullen treden, gelden bovenop de al bestaande belastingmaatregelen. De Staatsecretaris van Financiën heeft de volgende maatregelen aangekondigd.

1. Gebruikelijk loon

Ben je aanmerkelijk belanghouder en heb je te maken met omzetdaling? Dan mag je in 2020 uitgaan van een lager maandloon, evenredig met de omzetdaling. De vormgeving van deze regeling zal op korte termijn bekendgemaakt worden. De regeling zal overigens niet met terugwerkende kracht werken. Het loon dat je over de eerste maanden van 2020 hebt genoten, mag je niet achteraf nog verlagen.

2. Verlaging urencriterium

Voor IB-ondernemers geldt dat zij onder bepaalde voorwaarden beroep kunnen doen op verschillende ondernemersfaciliteiten. Om recht te hebben op deze regelingen, zoals zelfstandigenaftrek, dien je aan het urencriterium te voldoen. De Belastingdienst zal over de periode van 1 maart tot en met 31 mei 2020 het urencriterium verlagen. Geacht wordt dat ondernemers – ook indien dit niet daadwerkelijk het geval is – ten minste 24 uren per week aan hun onderneming hebben besteed. Op deze manier zullen ondernemers die normaliter voldoen aan het urencriterium hier nu ook aan kunnen voldoen.

3. Verhoging werkkostenregeling

De vrije ruimte van de werkkostenregeling wordt eenmalig verhoogd van 1,7% naar 3% over de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever. Werkgevers die hier de ruimte voor hebben, kunnen hun werknemers extra tegemoet komen.

4. Coronareserve in de vpb-sfeer

Ondernemers die belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting, mogen een ‘coronareserve’ vormen. Indien de ondernemer verwacht een verlies te lijden in 2020, dan mag hij bij zijn aangifte vennootschapsbelasting over 2019 hier al rekening mee houden. Het toekomstige verlies mag dus al verrekend worden met de winst over 2019 om de liquiditeitspositie van ondernemers te verbeteren. Let wel op! De reserve mag niet hoger zijn dan de fiscale winst over 2019 en ook niet hoger dan het te verwachten verlies in 2020 als gevolg van de coronacrisis.

5. Wetsvoorstel excessief lenen bij eigen vennootschap

Het wetsvoorstel Wet excessief lenen bij eigen vennootschap zou per 2022 in werking treden. Door de coronacrisis zullen dga’s met een hogere schuld (dan € 500.000) meer moeilijkheden hebben bij het aflossen van de schuld in de aanloop naar de inwerkingtreding van de wet. De beoogde inwerkingtreding zal daarom met een jaar uitgesteld worden.

6. Betaalpauze hypotheekverplichtingen

Particulieren kunnen onder voorwaarden tijdelijk uitstel krijgen van het betalen van de aflossing en rente op hun hypotheeklening voor eigenwoningschuld. Dit zal niet tot ongewenste fiscale gevolgen leiden. Kredietverstrekkers willen de mogelijkheid bieden om een betaalpauze te verlenen voor de duur van maximaal zes maanden. De achterstallige rente en aflossing zullen later ingehaald moeten worden. De hypotheekrenteaftrek blijft volgens de reguliere fiscale regels in stand. In welk jaar de rente in aftrek mag worden gebracht is afhankelijk van de afspraken die de particulier heeft gemaakt met de kredietverstrekker.

Wil je graag weten hoe je de maatregelen kunt toepassen in jouw situatie? Ik help je graag.