Spring naar inhoud

Wie zet milieu- en duurzaamheidsaspecten op de agenda

Als bestuur dient u alle op uw organisatie van toepassing zijnde wet- en regelgeving in acht te nemen bij besluitvorming. Dat is door de Nederlandse regeldichtheid bepaald niet eenvoudig. Voor u het weet, ziet u iets over het hoofd. Wat de afgelopen tijd niet te missen valt, is het groeiende belang van milieu- en duurzaamheidsaspecten bij besluitvorming. Zowel wet- en regelgeving als de publieke opinie, maakt dat bestuurders een deugdelijk ESG-beleid moeten opstellen en ook moeten naleven. En het zijn niet alleen de bestuurders die hiervoor een verantwoordelijkheid dragen.

CSRD

Een van de meest in het oog springende regelgeving is de richtlijn voor duurzaamheidsrapportage door ondernemingen, ook wel bekend als de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Er is al veel over geschreven, maar even ter opfrissing: deze richtlijn verplicht bedrijven om een flinke hoeveelheid data en informatie te verzamelen, te verwerken en te publiceren. Vervolgens dient een externe accountant assurance te geven bij de duurzaamheidsrapportage die het bestuur opstelt op basis van al die data en informatie.  

Onder de CSRD gaan per 2025 alle bedrijven vallen die aan twee van de volgende criteria voldoen:

  • De omzet is hoger dan € 40 miljoen per jaar
  • Een balanstotaal van meer dan € 20 miljoen
  • Meer dan 250 medewerkers (gemiddeld over een jaar)

CSRD zal tot gevolg hebben dat duurzaamheid wordt geïntegreerd in alle facetten van de bedrijfsvoering, maar ook dat organisaties processen en systemen zullen moeten inrichten om de benodigde data te verzamelen én de doelstellingen te behalen.

Toepassing van CSRD

De CSRD is van toepassing op NV’s en BV’s, en niet op verenigingen en stichtingen. Woningcorporaties, maar ook vele zorgorganisaties zijn georganiseerd als stichting. Voor nu is dus het uitgangspunt dat zij niet hoeven te voldoen aan de voorwaarden van CSRD. Dit kan anders worden als de Nederlandse overheid de richtlijn ook van toepassing verklaart op stichtingen en verenigingen. Dit is nog afwachten. 

Voor publieke instellingen die zijn georganiseerd als BV of NV en voldoen aan de vereisten, kan rapportage op grond van CSRD aan de orde zijn. Voor overige instellingen is het zaak om af te stemmen met het bevoegde ministerie over de incorporatie van de richtlijn in de voor hen relevante Nederlandse wetgeving voor hun rapportageverplichtingen.

Toezichthouders

Toezichthouders hebben een belangrijke rol om de milieu- en duurzaamheidsaspecten op de agenda te zetten, ook of zelfs juist als CSRD niet van toepassing gaat worden op hun organisaties. Zo dient de raad van toezicht er op toe te zien dat de gezondheid en het welzijn van de medewerkers en de stakeholders van hun organisatie worden geborgd. Het is aan de toezichthouders om navraag te doen over de stand van zaken en te vragen om het opstellen en naleven van beleid ter zake. Een (te) passieve rol van de toezichthouders past niet bij goed toezicht zoals dit in de verschillende governance codes wordt geformuleerd. Zorg voor milieu en klimaat gaat namelijk steeds meer een onderdeel van het ondernemingsbelang vormen. Daarnaast zien we in de media steeds vaker belangengroepen die organisaties aansprakelijk stellen of zelfs het OM dat strafrechtelijk onderzoek gaat doen naar de organisatie. Dit kan ook consequenties hebben voor toezichthouders.

Ondernemingsraad

Ook de ondernemingsraad speelt een belangrijke rol. Zij hebben namelijk op grond van artikel 25, lid 1 WOR adviesrecht over het treffen van een belangrijke maatregel in verband met de zorg van de onderneming voor het milieu. Ook maatregelen die in een andere categorie vallen, kunnen milieu- of duurzaamheidseffecten hebben. Zij moeten dus worden meegenomen in de besluitvorming ter zake. Wordt er afgeweken van het advies van de ondernemingsraad, dan toetst de Ondernemingskamer of de ondernemer bij afweging van de betrokken belangen niet in redelijkheid tot zijn besluit had kunnen komen. De milieu- en duurzaamheidsaspecten spelen naar alle waarschijnlijkheid een rol bij deze belangenafweging.  

Milieu- en duurzaamheidsaspecten moeten dus hoog op de agenda staan bij zowel bestuurder, toezichthouder als ondernemingsraad.

Vragen?

Heeft u nog meer vragen over dit onderwerp. Neem dan gerust contact met mij op.