Tips voor je CV deel 2
Het CV heeft slechts 1 doel, namelijk bij de lezer de reactie oproepen: deze kandidaat willen we spreken! Het is daarom van belang in het CV te laten zien waarom nou juist jij geschikt bent voor deze functie. Hou de sollicitatiebrief kort en bondig. Profiel, werkervaring en opleidingen horen in het CV thuis en hoef je niet nog eens te benoemen in de brief. Zoals ik al in de vorige LegalLinks Carrière aangaf is het belangrijk een basis-CV te maken, dat je vervolgens telkens aanpast aan de functie waarnaar je solliciteert. Je legt daarbij de nadruk op dingen die je hebt gedaan die bij de bewuste functie passen.
Ik krijg vaak de vraag of het van belang is om interesses (noem het liever geen hobby’s) op te nemen. Deelnemers aan een sollicitatiegesprek vinden het vaak leuk iets meer te weten over jou als persoon, dus het opnemen van interesses kan nooit kwaad, maar het hoeft niet. Ik adviseer wel om in ieder geval interesses en sport op te nemen als ze echt wat toevoegen over jezelf. Dit kan bijvoorbeeld een sport zijn die iets zegt over je doorzettingsvermogen (bv. marathons lopen) of een hobby die iets zegt over je organisatietalent (bv. koken voor grote groepen). Maar natuurlijk altijd alleen als dat ook echt je interesses zijn en/of je die sport beoefent.
Het CV begint altijd met personalia. Daarbij zie ik standaard het volgende rijtje:
Naam:
Adres:
Woonplaats:
en zo verder.
Dit is wel wat ouderwets en ook niet nodig. Een naam van een adres onderscheiden kan elke lezer (en het spaart ook weer ruimte, dus maakt je CV overzichtelijker).
Het kan ook zo:
Personalia
<Naam
Adres, postcode, woonplaats
Geboortedatum
Mobiel nummer, e-mail
LinkedIn-profiel>
Geboorteplaats is niet relevant, tenzij je bijvoorbeeld als geboren Fries op een vacature in Friesland solliciteert. Let erop dat je LinkedIn-profiel alleen uit je naam bestaat. Vaak staat er nog een aantal cijfers achter, die kun je weghalen. Hoe je dit doet? Kies op LinkedIn voor ‘ik’ in de bovenste balk. Klik op ‘profiel weergeven’. Je komt dan op je profielpagina. Klik daar rechtsboven op ‘openbare profiel en URL bewerken’. Klik rechtsboven op het potlood achter de URL en pas de URL aan in https://www.linkedin.com/in/<naam>. Check altijd voordat je je CV instuurt de link, want LinkedIn wil de verwijzing wel eens veranderen (eerst stond er https://nl.linkedin.com).
In de volgende LegalLinks Carrière zal ik nader ingaan op het profiel, de opleidingen en de werkervaring. Heb je algemene vragen over het CV die je graag beantwoord zou willen zien? Stuur deze dan naar riemersma@plasbossinade.nl, dan zal ik deze - uiteraard anoniem - beantwoorden in een van de volgende mailings.