Spring naar inhoud

De Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) – Wat betekent dit voor werkgevers?

Blog overgangsrecht handhavingsbesluiten onder de Omgevingswet: de Afdeling schept duidelijkheid

Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking getreden. Deze wet brengt ingrijpende veranderingen met zich mee voor het Nederlandse pensioenstelsel. Wat betekent dit voor jou als werkgever? In deze blog nemen we je mee in de belangrijkste veranderingen per type pensioenregeling en hoe jij als werkgever hierop kunt anticiperen.

Bedrijfstakpensioenfondsen

De meeste Nederlandse werkgevers en werknemers zijn aangesloten bij een verplicht bedrijfstakpensioenfonds. De veranderingen die de Wtp met zich meebrengt, worden binnen deze fondsen vooral door de sociale partners geregeld. Zij beslissen hoe de overgang naar het nieuwe systeem, ook wel 'invaren' genoemd, zal plaatsvinden.

Als werkgever heb je in dit scenario geen directe invloed op het proces. Werknemers kunnen ook geen individueel bezwaar maken tegen deze wijzigingen. De beslissingen liggen in handen van de sociale partners, wat betekent dat je als werkgever vooral goed geïnformeerd moet blijven over de ontwikkelingen binnen jouw bedrijfstak.

Ondernemingspensioenfondsen

Naast de bedrijfstakpensioenfondsen kennen we in Nederland ondernemingspensioenfondsen. Het aantal van deze fondsen is de laatste jaren wel flink gedaald. Als jouw bedrijf een eigen ondernemingspensioenfonds heeft, dan moet je als werkgever wél in actie komen.

Omdat jij als werkgever afspraken hebt gemaakt met je personeel over het pensioen, ben je verantwoordelijk voor het opstellen van een plan om de overgang naar het nieuwe systeem te realiseren. Dit betekent ook dat je de wijzigingen met je medewerkers moet bespreken. Hoe je dit het beste kunt aanpakken en wat de stappen zijn, zullen we in een van onze volgende blogs uitgebreid behandelen.

Verzekeraars

Ongeveer een kwart van de Nederlandse werknemers heeft een pensioenregeling bij een verzekeraar. Deze regelingen, meestal zogenaamde premieovereenkomsten, veranderen ook onder de nieuwe wet. Omdat het nieuwe systeem ook gebaseerd is op premieovereenkomsten, zijn de aanpassingen voor deze werkgevers minder groot.

Toch is er één belangrijke wijziging waar je rekening mee moet houden: vanaf 1 januari 2028 moet je overstappen naar een 'flat rate' systeem. Dit houdt in dat alle werknemers, ongeacht hun leeftijd, dezelfde premie gaan betalen. Tot nu toe was het gebruikelijk dat oudere werknemers een hogere premie betaalden (de zogenaamde staffel), waardoor hun pensioen sneller groeide.

Als je voor 1 juli 2023 al een pensioenregeling had met een staffel, kun je ervoor kiezen om deze regeling te behouden voor bestaande werknemers. Nieuwe werknemers zullen dan wel vallen onder de nieuwe 'vlakke premie'. Dit kan echter leiden tot verschillen binnen je organisatie en mogelijk discussies over gelijke behandeling. Het voordeel is dat je de bestaande afspraken met je werknemers niet hoeft te wijzigen, waardoor je lastige gesprekken over compensatie kunt vermijden.

Conclusie

De Wet Toekomst Pensioenen brengt verschillende veranderingen met zich mee voor werkgevers, afhankelijk van het type pensioenregeling dat je aanbiedt. Of je nu te maken hebt met een bedrijfstakpensioenfonds, een ondernemingspensioenfonds of een pensioenverzekering via een verzekeraar, het is belangrijk om te weten wat er op je afkomt en welke acties je moet ondernemen.

Heb je vragen over de impact van de Wtp op jouw pensioenregeling? Neem contact op met team Penisoenrecht! Ons team staat klaar om je te helpen met al je pensioenrechtelijke vragen.