Spring naar inhoud

Duurzaamheidsverslaggeving op grond van CSRD, een update

In mijn recente blog heb ik toegelicht wat de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) inhoudt en voor welke ondernemingen deze richtlijn gaan gelden. Het voorstel moest toen nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad. Na lange onderhandelingen is eind juni 2022 een politiek compromis bereikt tussen het Europees Parlement en de Europese Raad over de tekst van de CSRD. De CSRD zal er naar alle waarschijnlijkheid dus komen.

Doel

Doel van de CSRD is om consumenten goed te informeren over de impact van bedrijven op mensenrechten en milieu. ‘Greenwashing is over, stelt de Europese Raad in haar persbericht. Grote ondernemingen kunnen zich door de CSRD niet meer groener of maatschappelijk verantwoorder voordoen dan zij daadwerkelijk zijn.

Voor wie?

Vanaf boekjaar 2025 zijn grote ondernemingen, en niet in de EU gevestigde bedrijven die in de EU meer dan € 150 miljoen omzet genereren, op grond van de CSRD wettelijk verplicht een duurzaamheidsrapport te publiceren als onderdeel van het bestuursverslag. Er volgen nog duurzaamheidstandaarden op basis waarvan de accountant de inhoud van het duurzaamheidsrapport kan controleren.

Inwerkingtreding

De CSRD is nog niet definitief in werking getreden. Daarvoor dienen nog enkel formele stappen te worden gezet, waarbij de verwachting is dat deze dit jaar nog zullen worden afgerond en de richtlijn kan worden gepubliceerd.  De lidstaten moeten na publicatie van de richtlijn binnen 18 maanden de CSRD implementeren in hun nationale regels.

Gevolgen voor zorgaanbieders

Grote zorgaanbieders zullen vanaf boekjaar 2025 moeten voldoen aan de vereisten die volgen uit de CSRD. Zij doen er goed aan om (ruim) vóór eind 2014 te bepalen aan welke eisen hun duurzaamheidsrapportage moet voldoen en of die vereisten moeten leiden tot wijzigingen van c.q. binnen hun organisatie. Door de ketenwerking van de CSRD zullen bovendien niet alleen grote, maar ook middelgrote en kleine ondernemingen te maken krijgen met duurzaamheidseisen. Ook zij dienen daarom op de hoogte te zijn van de CSRD.