Spring naar inhoud

Informatieplicht en keuzebegeleiding in het kader van de Wet toekomst pensioenen (WTP)

Blog pensioenrecht - Damir Lacevic

Zoals in eerdere blogs al werd besproken, introduceert de Wet toekomst pensioenen (WTP) een overgang naar een pensioensysteem op basis van zogenoemde premieovereenkomsten. Een belangrijk kenmerk hiervan is dat werknemers meer keuzevrijheid krijgen over de manier waarop hun ingelegde premies worden beheerd. Zo kunnen zij bijvoorbeeld bepalen of ze bereid zijn meer risico te nemen voor een mogelijk hoger rendement, of juist kiezen voor een stabielere benadering met minder risico.

De WTP introduceert een nieuwe vorm van informatieplicht (artikel 48a WTP) die specifiek gericht is op pensioenuitvoerders. Deze verplichting stelt een norm waarin pensioenuitvoerders werknemers zorgvuldig moeten begeleiden bij het maken van keuzes rondom hun pensioenopties. Hoe deze begeleiding wordt ingevuld, bepalen pensioenuitvoerders zelf. Hoewel de uiteindelijke beslissing bij de werknemer ligt, is het van belang dat deze voldoende begeleiding krijgt om een weloverwogen keuze te maken en volledig te begrijpen waarvoor hij kiest. Hierbij is het belangrijk op te merken dat het niet gaat om advisering; een pensioenuitvoerder treedt niet op als adviseur, maar ondersteunt de werknemer enkel in het proces van het maken van eigen keuzes.

In de praktijk kan dit betekenen dat werknemers die achteraf spijt hebben van bepaalde keuzes, sneller geneigd zijn pensioenuitvoerders aansprakelijk te stellen. Zij kunnen hierbij stellen dat de keuzebegeleiding ontoereikend was, of dat de verstrekte informatie onvolledig of moeilijk te begrijpen was. Keuzebegeleiding is namelijk een individueel traject dat afhangt van de specifieke omstandigheden van elke zaak, en dit kan bij onjuiste keuzes mogelijk tot juridische discussies leiden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op deze nieuwe vorm van keuzebegeleiding door pensioenuitvoerders. Omdat deze begeleiding op individueel niveau moet plaatsvinden, is het voor pensioenuitvoerders essentieel om zorgvuldig na te denken over de inrichting van hun systemen en processen.

PlasBossinade, dé pensioenrechtadvocaten van Noord-Nederland, gespecialiseerd in  pensioenrecht