Spring naar inhoud

Nabestaandenpensioen: Wat verandert met de Wet toekomst pensioenen (Wtp)?

De Wet toekomst pensioenen (WTP) brengt veel veranderingen met zich mee, vooral rondom de pensioenregelingen voor werknemers. Maar een ander belangrijk aspect van de WTP is de wijziging in het nabestaandenpensioen. In deze blog gaan we in op de belangrijkste veranderingen en wat dit betekent voor nabestaanden.

Uitgebreidere definitie van nabestaanden

Een van de belangrijkste aanpassingen binnen de WTP is de verruiming van de definitie van een nabestaande. Hiermee wordt de positie van nabestaanden aanzienlijk versterkt.

In de nieuwe wetgeving wordt een nabestaande gezien als iemand die een gezamenlijke huishouding voerde met de overleden werknemer. Dit kan blijken uit een samenlevingsovereenkomst, zelfs zonder tussenkomst van een notaris, die beide partners tijdens hun leven hebben getekend. Ook kan een nabestaande na het overlijden een eenzijdige verklaring afleggen waarin wordt aangegeven dat hij of zij de partner van de overledene was en aannemelijk maken dat er sprake was van een gezamenlijke huishouding.

Hoe wordt een gezamenlijke huishouding aannemelijk gemaakt?

  • Een kind uit deze relatie;
  • Gezamenlijk eigendom van een huis;
  • Een huurcontract op beider naam;
  • Of als de overleden werknemer de partner had aangemeld bij de pensioenuitvoerder.

Verzekeringsdekking: Risicodekking vs. Opbouwbasis

Een andere belangrijke wijziging betreft het karakter van de verzekering voor nabestaandenpensioen. Voor werknemers die hun AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt, geldt een risicodekking. Dit betekent dat de verzekering alleen geldt zolang de werknemer deelneemt aan een pensioenregeling. Bij werkloosheid zijn er nog enkele vangnetten, maar in de basis geldt dat de nabestaanden alleen gedekt zijn als de werknemer op het moment van overlijden actief deelnam aan een pensioenregeling.

Voor werknemers die de AOW-leeftijd al hebben bereikt, werkt het anders. Het nabestaandenpensioen is dan gebaseerd op een opbouwbasis, oftewel op hetgeen dat tijdens de werkzame jaren aan nabestaandenpensioen is opgebouwd.

Verschillen in hoogte van nabestaandenpensioen

Een gevolg van de nieuwe regels is dat de uitkering aan nabestaanden aanzienlijk kan verschillen, afhankelijk van het moment van overlijden ten opzichte van de AOW-leeftijd van de werknemer. Wanneer een werknemer voor zijn AOW-leeftijd overlijdt, kan de nabestaande een andere uitkering ontvangen dan wanneer dit na de AOW-leeftijd gebeurt. Dit verschil kan in bepaalde gevallen groot zijn en invloed hebben op de financiële situatie van de nabestaande.

Conclusie

De wijzigingen in de Wet toekomst pensioenen hebben aanzienlijke gevolgen voor het nabestaandenpensioen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de verschillen in dekking vóór en na de AOW-leeftijd, en hoe de nieuwe definitie van nabestaanden invloed kan hebben op de uitkering. Heb je vragen over je pensioen of het nabestaandenpensioen? Neem dan contact op met PlasBossinade, dé specialist in pensioenrecht in Noord-Nederland.