Soorten premieovereenkomsten
De Wet toekomst pensioenen (WTP) brengt met zich mee dat afscheid wordt genomen van de zogenaamde uitkeringsovereenkomsten. Een bekende uitkeringsovereenkomst is een middelloonregeling waarbij het gemiddelde loon van de werknemer als uitgangspunt wordt genomen voor de hoogte van het pensioen. In de WTP zijn slechts premieovereenkomsten toegestaan. Een premieovereenkomst staat de premie die wordt ingelegd vast. Het resultaat daarentegen (in tegenstelling tot de uitkeringsovereenkomst) is onbekend. De Pensioenwet kent onder de Wtp drie soorten premieovereenkomsten. Dat zijn de solidaire premieovereenkomst, de flexibele premieovereenkomst en de premie-uitkeringsovereenkomst.
Pensioenfondsen mogen alleen de eerste twee aanbieden, de verzekeraars alle drie.
Solidaire premie-overeenkomst
Bij de solidaire premie-overeenkomst worden premies uiteraard belegd, hetgeen betekent dat de uiteindelijke pensioenuitkering kan fluctueren, althans onzeker is. Bij een solidaire premieovereenkomst moeten de pensioenuitvoerders een solidariteitsreserve aanhouden. Die reserve wordt dan gebruikt om financiële tegenvallers op te vangen. Overigens kunnen de financiële reserves ook voor andere doeleinden worden gebruikt zoals indexatie. Naar verwachting zullen de meeste bedrijfstakpensioenfondsen een solidaire pensioenpremie als uitgangspunt hanteren.
Flexibele premieovereenkomst
Bij een flexibele premieovereenkomst is er sprake van een overeenkomst waarbij het individu (de werknemer) veel meer inspraak heeft. De werknemer heeft dan meer keuze uit de beleggingsprofielen en er is ook sprake van meer beleggingsvrijheid. Die keuzes worden overigens wel beperkt door datgene de pensioenfondsen aanbieden.
Een flexibele premieregeling gaat uit van de zogenaamde individuele risicotoedeling, hetgeen betekent dat individuele keuzes direct invloed hebben op de beleggingsresultaten. Als dit wordt uitgevoerd door een bedrijfstakpensioenfonds zal verplicht een risicodelingsreserve moeten worden opgenomen om financiële tegenvallers op te vangen. Op de pensioendatum kan de deelnemer vervolgens kiezen tussen een vaste of variabele pensioenuitkering. Doorgaans betekent een vaste uitkering een lager pensioen (maar meer zekerheid).
De premie-uitkeringsovereenkomst
De premie-uitkeringsovereenkomst is in feite een overeenkomst die al bestond bij de pensioenverzekeraars. Dit houdt in dat de premie wordt belegd en uiteindelijk tot een bepaald pensioenkapitaal leidt. Op het moment van de pensioendatum wordt gekeken welk pensioenkapitaal opgebouwd is en dat bedrag wordt ingezet voor een vaste of variabele pensioenuitkering te kopen. Het verschil tussen deze en andere vormen van een premieregeling is dat deze vorm geen risicotoedeling- of solidariteitsreserve omvat.
PlasBossinade, dé pensioenrechtadvocaten van Noord-Nederland, gespecialiseerd in pensioenrecht.