Weiwerd: van krakers naar startups?
De 1e Eco Rally van PlasBossinade voerde de deelnemers door het wierdedorp Weiwerd. Zij troffen daar nog slechts enkele woningen in het dorp: het merendeel is gesloopt. Want ruim 20 jaar eerder kregen de plannen voor uitbreiding in het haven- en industriegebied van Delfzijl het wierdedorp al in het vizier.
Begin deze eeuw stonden er veel meer woningen in het dorp. Destijds opgekocht met het oog op sloop om plaats te maken voor industrie. Deze leegstaande woningen waren perfecte plekken voor krakers die daar hun “thuis” wilden maken. Vaak met allerlei ideële doelstellingen op het gebied van bijvoorbeeld zelfvoorzienend wonen. Dit – duurzamer- gebruik van het gebied was destijds geen lang leven beschoren. De krakers moesten wijken voor de plannen en de woningen werden gesloopt.
Kraken nog altijd actueel
20 jaar later is er veel veranderd, maar niet in Weiwerd. De uitvoering van de plannen heeft op zich laten wachten en het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. Juridisch is er in die tijd wel heel wat veranderd. Aan kraken bijvoorbeeld: het is strafbaar geworden. Maar wat schetst de verbazing, het kraken blijft actueel. Zeker in deze tijd van woningnood. En met name ook in deze tijd van het jaar. Als de zomer voorbij is en het kouder wordt, vertrekken de krakers vanaf diverse “buitenplaatsen” om een echt dak boven het hoofd te zoeken.
Daar waar de krakers vroeger meestal al gesetteld waren in een kraakpand voordat iemand het door had, zijn eigenaren in deze tijd alerter. Door bewaking en anti-kraakwacht wordt een kraakactie vaker in de kiem gesmoord.
Van kraakpanden naar startups?
Daar waar tijden dus enerzijds niet en anderzijds wel veranderen, hoop ik dat de krakers van toen toch een kiem hebben gezaaid voor een duurzamer gebruik van Weiwerd.
In het Dagblad van het Noorden van vrijdag 1 oktober 2021 las ik tot mijn plezier dat Delfzijl een broedplaats krijgt voor veelbelovende startup bedrijven in de groene chemie. Hoe mooi zou het zijn als Weiwerd het toneel wordt voor startende ondernemingen die investeren in de duurzaamheid van onze samenleving? Dan komen de toen zo verschillende plannen van de krakers en de overheid in zekere zin toch nog bij elkaar. Beter laat dan nooit!