Spring naar inhoud

Zorginstelling en dragen van mondkapjes door werknemers

Wel of niet een medisch mondkapje verplichten binnen zorginstellingen?

Binnen de zorginstellingen is na het uitbreken van de Covid-19 pandemie regelmatig discussie ontstaan over de vraag in hoeverre de werknemers kunnen worden verplicht een medisch mondkapje te dragen. Recentelijk (april 2022) heeft de rechtbank in Limburg een uitspraak gedaan in een procedure tussen een zorginstelling voor ouderen en een aldaar werkzame werknemer. In casu weigerde de werknemer om het medische mondkapje te dragen, waarna de zorginstelling aangaf dat als die werknemer bij die weigering zou blijven, er een ontslagprocedure zou worden gestart, hetgeen ook is gebeurd. De rechtbank oordeelde dat tegenover het ongemak dat een werknemer zou ervaren bij het dragen van een medisch mondkapje het zwaarwegend belang en de plicht van de zorginstelling staat om haar kwetsbare cliënten en medewerkers te beschermen. De rechtbank oordeelde dat het belang van de zorginstelling in dat kader vele malen zwaarder weegt dan het belang van de werknemer.

Uitspraak rechtbank

Interessant was dat de werknemer in kwestie zich op het standpunt stelde dat er wellicht ook alternatieven zouden kunnen zijn zoals een gezichtsscherm of een mondkapje van textiel (wat comfortabeler zat). Echter de rechtbank stelde vast dat niet kon worden aangetoond dat deze alternatieven net zo veilig zijn als een medisch mondkapje en wees dat argument van de hand.

Wat ook speelde in deze zaak is dat de werknemer zich ook op het standpunt stelde dat hij vanwege medische redenen niet in staat was tot het dragen van een medisch mondkapje. De kantonrechter vond dat wel een argument van betekenis maar in casu bleek een deskundigenoordeel van het UWV daarover te zijn aangevraagd waarbij het UWV oordeelde dat er geen medische redenen waren die het dragen van een mondkapje onmogelijk maakten.

Overigens in 2021 is er ook een uitspraak gedaan met betrekking tot een medewerker op Schiphol die weigerde een mondkapje te dragen. Ook in deze zaak was de rechter van oordeel dat deze werknemer terecht werd ontslagen.

Conclusie

Uit het voorgaande kan worden geconcludeerd dat de zorginstellingen de beleidsvrijheid hebben om het dragen van een medisch mondkapje te verplichten gelet op de zorg voor de kwetsbaren. Het ongemak dat door werknemers wordt ervaren is geen argument om zich hieraan te onttrekken. Het enige argument dat door de werknemer succesvol zou kunnen worden aangevoerd ligt in medische beperkingen bij het dragen van een mondkapje. Het ligt dan voor de hand om bij een dergelijk argument de bedrijfsarts of eventueel de verzekeringsarts van het UWV (deskundigenoordeel) te vragen zich daarover uit te laten nu een dergelijke discussie medisch van aard is en niet vanuit de werkgever-/werknemerrelatie kan worden beantwoord.